Vprašanja in Odgovori Karate Do

Vsaka oseba je drugačna, vendar to, kar vložite, se vam tudi povrne. Nismo vojska, zato vas, če se odločite da vas ne bo na vadbo ali da boste leno vadili, nihče ne more prisiliti, da bi si prizadevali. Lahko vas bo opozoril učitelj, toda na koncu je na vas, da vložite svoj trud. Pri borilnih veščinah je treba trdo vaditi in se pridno učiti. Neutrudna vadba, prava prehrana in ustrezen počitek so vsi odvisni od vas, so pa to tudi faktorji, ki bodo najbolj vplivali na vaš uspeh. Oblikovali smo program, v katerem se boste naučili bistveno snov. Zagotovimo lahko le kvaliteto učnih ur in aktivnosti, ki se jih boste udeleževali, za vse ostalo se odgovorni sami.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

To je pomembna točka, ki pa je bila dolga leta napačno poučevana. Ne, ne in ne. Shaolinski tempelj ni rojstni kraj borilnih veščin. Če bi bilo to res, potem bi to pomenilo, da sta se vsa civilizacija in vojskovanje začela prav tam. Tudi če je mogoče razpravljati, da je bila Kitajska mesto nastanka vseh borilnih veščin, je aboslutno napak trditi, da so se zečele v Shaolinskem templju. Kitajska ima več kot pettisočletno zgodovino, ki je prepletena z zgodovino borilnih veščin in njihovim razvojem. Skromen primer za to je knjige Sun zija "Umetnost vojskovanja." Napisana je bila pred dva in pol tisoč leti, kar je približno tisoč let pred ustanovitvijo Shaolinskega templja. In tudi pred to knjigo obstajajo tisočletja zgodovine borilnih veščin. Je pa res, da je Shaolinski tempelj pospešil razvoj borilnih veščin in teorije in je ključen v zgodovini borilne vede.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

Pri tem vprašanju se pogosto oglasi ponos, toda neposreden odgovor nanj je, da. Tekmovalni karate (kata) sestoji iz serij gibov. Če vadite samo formo brez poglobljene raziskave, vam te tehnike ne bodo pomagale v resnični borbeni situaciji. Bodite, prosim, pozorni na to, da sem rekel "brez poglobljene raziskave," ker je vsaka forma (kata), kakor tudi vsak gib popolnoma neuporaben, če ga ne vadimo z namenom uporabe v situaciji. Če torej vadite formo (kata) le za tekmovanje, ne da bi se vprašali, kako aplicirati ta gib, potem je res, da je neuporaben. Toda forme (kata) vam bodo dale, kolikor boste želeli. Če želite uporabiti gibe iz forme (kata), potem morate raziskovati in študirati njihovo uporabo, nato pa jih še vaditi. Šele takrat bodo uporabni. Torej, govoreč logično, če želite, da bodo forme (kata) uporabne, morate delati, da bodo take tudi postale.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

Veliko uporab form (kata) obstaja, tudi za tiste, ki ne želijo tekmovati. Vadba form (kata) naprej oblikuje temelje borilne veščine. In to v kateremkoli stilu. Začenši s položajem, nato s tehniko elementov, kasneje povezujoč oboje v vrste ter na koncu v nize. Nihče, ki vadi borilne veščine, ne more pravilno napredovati brez posvečanja ustrezne pozornosti osnovnim elementom. Forme (kata) razvijajo te spretnosti ter tako pripravijo učenca na prihodnje izzive. Poleg tega je vadba forme (kata) neverjeten kardiovaskularni trening, ki pospešuje atletski potencial telesa. Pomaga tudi pri razvijanu mentalnega fokusa. Učenje nizov kompleksnih manevrov je velika mentalna naloga, povečuje koordinacijo uma in telesa ter odpira nevronske poti. Koordinacija, ravnotežje, hitrost, moč, fleksibilnost, timing [sinhronizacija] je samo nekaj kvalitet, ki jih krepi vadba forme (kata).

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

Kot vam bodo povedali najbolj izkušeni pozanvalci borilnih veščin, ne morete vaditi niza ali forme (kata), ki vam bo pokazala, kako se morate obnašati v vsakem borbenem položaju. To ima opraviti predvsem z atletsko kondicijo, refleksi, močjo, nekaj sreče in veliko izkušnjami. Forme(kata) vam dajo fizično in mentalno podlago. V večini primerov, če se želite naučiti boja, se morate pač bojevati. Izkušnja je edini resnični učitelj, ki vam pove, kako učinkovito uporabljate vaše elemente. Vadba vas lahko pripravi samo do neke stopnje, toda vadba forme (kata), posebej karate, vam bo omogočila določene fizične prednosti, tako kot povečano gibljivost, dodatno moč, tekoče gibe, kar pa nikoli ni neuporabno.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

Krepitvi vačih mišic in izgradnji močne mobilne baze. Moč v nerodnih položajih naredi normalne položaje še toliko močnejše, pridobite pa tudi povečan obseg [domet] gibov.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?

To je odvisno od vas. Ni vnaprej določenega časa. Vendar morate biti realistični. Mnogi gledajo filme, v katerih se vajenci z enormno hitrostjo prelevijo v mojstre. Najprej se zavedite, da so to filmi za zabavo. Večina igralcev ima te sposobnosti že dolgo časa, trdo so delali, da so jih pridobili. Če želite biti dobri, porem morate vaditi z vsem v vašem bitju. Časovne meje niso dobra ideja. Splošna napaka je, da si kdo reče, da hoče biti dober do tega in tega datuma. Kakor je dobro imeti cilje, se je težko omejevati na določeno količino časa, v kateri naj bi dosegli določen nivo sposobnosti. V večini primerov to celo upočasni napredovanje, saj se spregleda majhne a pomembne podrobnosti v želji po dosegu večjih, bolj površnih rezultatov, kar navsezadnje vodi do zloma. Bodite potrpežljivi. Trdo delajte. Sprašujte in poskusite se izboljšati ob vsaki naučeni nalogi. Takrat bo izboljšanje prišlo presenetljivo hitro.

on Četrtek Januar 05 by DOJO Ančnik
Was this helpful?